Diezekade 2 · 5222 AK ‘s-Hertogenbosch · 073 629 39 11 · info@brabanthallen.nl

Group

Ik wil een evenement organiseren

Meer informatie
Group

Ik exposeer op deze locatie

Meer informatie
Group

Ik wil contact opnemen

Meer informatie
Menu
13 februari 2020

TuinIdee speelt met inspiratietuinen in op klimaatverandering

Met storm Ciara nog vers in het geheugen en storm Dennis op komst, speelt TuinIdee in op de klimaatveranderingen. We laten middels twee inspiratietuinen, ontworpen door trendwatcher en groen influencer Romeo Sommers, zien hoe mooi een hitte bestendige als ook een watertuin kan zijn. TuinIdee, de grootste tuinbeurs van Nederland, opent donderdag weer voor 4 dagen haar deuren in de Bossche Brabanthallen.

Droge, pure & aardse tuin
Door de toenemende temperaturen, denk maar aan de recente bosbranden in Australië, is een hitte bestendige tuin wenselijk. Deze tuin, genaamd ‘warm summer night’, is warmte resistent, elegant en minimalistisch met veel organische materiaal zoals aardewerk en stenen. Een ontwerp, gebruikmakend van nieuwe veredelde planten als de mangrave en buitencactus. Ze zijn vorstbestendig, maar ook bestand tegen hoge temperaturen. Door de aarde af te dekken met grind verdampt er minder water, ter voorkoming van uitdroging. Door je planten in bakken te plaatsen is het makkelijker om de waterafgifte te reguleren. Onnodig lang sproeien is zo overbodig. De tuin wordt gepresenteerd in combinatie met een veranda, waardoor je je in Zuid-Frankrijk waant. De geplaatst open haard zorgt voor warmte in de tuin, ook tijdens kille zomeravonden. Tot slot, de bloemen in de tuin zijn ook eenmaal gesnoeid een lust voor het oog. Eerst in een vaas om vervolgens als trendy droogbloemboeket een 3e leven te krijgen.

Water & relax tuin
Al jaren wordt het advies gegeven om de afwatering in je tuin beter te regelen door de tegels eruit te halen en groen ervoor in de plaats te planten. In de watertuin ‘I am singing in the rain’ spelen we in op de actualiteit. Hevige regenval met overstromingen tot gevolg. Deze tuin laat zien dat water in de tuin fijn is. Door de open structuur loopt het water na een regenbui makkelijk en natuurlijk weg. Water in de tuin wordt fun! Denk aan een zwembad, een buitendouche en een waterval. De verschillende waterelementen vangen op een speelse en natuurlijke manier het water op. Tussen de tegels is er voldoende ruimte voor een goede afwatering. Een verlaagd gedeelte in de tuin dient als een natuurlijke plek waar het water naartoe gaat. De gebruikte planten houden van natte voeten. En mocht het regenen, dan biedt de serre grenzend aan de tuin, een aangename plek om te genieten van je tuin.

Inspireren, adviseren en meedoen
TuinIdee kent dit jaar een ongekend hoog aantal inspiratietuinen. Verspreid door de Brabanthallen worden verschillende tuinen aangelegd. Zo is er voor ieder wat wils. Ideeën voor een stadstuin, een balkon of juist een grote siertuin, iets luxe of meer avontuurlijk? Het is er allemaal. Voor het eerst zijn er zelfs ook 2 wintertuinen, buiten bij de entree.

Ervaar o.a. in Floors Moestuin hoe je eenvoudig je eigen moestuin aan kunt leggen. Hulp nodig bij het ontwerpen van jouw tuin? Kom naar het TuinAtelier. Voor onderhoudstips raadpleeg je de deskundige van Groenadvies. Neem een foto of zelfs een plant mee voor het juiste advies.

Wat je plannen voor het nieuwe tuinseizoen ook zijn, TuinIdee is de eerste stap om ze waar te maken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om je plannen uit te voeren. Kom bijvoorbeeld naar het TuinTheater om middels presentaties, demonstraties en lezingen op hele specifieke onderwerpen nader geïnformeerd te worden. Middels de Gardeners’ World Bingo en Floors Moestuinquiz zijn er ook nog prijzen te winnen!

Praktische informatie
TuinIdee is van donderdag 13 februari tot en met zondag 16 februari 2020 geopend van 10.00-18.00 uur. De entreeprijs bedraagt € 12,50 per persoon in de online voorverkoop of € 16,50 aan de kassa. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen. Kijk voor meer informatie en ticketverkoop op www.tuinidee.nl.

De mooiste tijd beleef je bij Brabanthallen 's-Hertogenbosch, onderdeel van Libéma